Tot mai puțini oameni lucrează în România, oficial: cifrele

de: Alexandru Puiu
15 07. 2022

Se discută de mult timp de situația în care ne vom afla peste 20 – 30 de ani, când nu vor mai exista oameni care să ne plătească pensiile. Semnele în această direcție sunt din ce în ce mai multe.

Încă din 2020, primul an al pandemiei, s-a înregistrat o scădere a numărului de angajați pe teritoriul României. În 2021, însă, situația s-a agravat și mai mult. Astfel, s-a ajuns anul trecut în situația fără precedent în care numărul de persoane angajate pe meleaguri mioritice a scăzut sub 4 milioane, conform unei analize realizate de termene.ro.

Câți oameni mai lucrează în România, ai fi uimit

Indiferent dacă au plecat din țară sau au optat să nu mai lucreze, realitatea din piața muncii autohtonă este una cât se poate de îngrijorătoare. În 2019, vorbeam de 4,2 milioane de români angajați, o valoare foarte similară cu cea din 2018. În 2020, când pandemia a zdruncinat un pic piața muncii, numărul lor a scăzut la 4,1 milioane de persoane. Adevăratul dezastru a ieșit însă la suprafață în 2021, când valoarea respectivă a scăzut la 3,811 milioane de persoane.

În mod previzibil, acest fenomen detaliat mai sus este unul la nivel național, dar există câteva industrii semnificativ mai afectate decât altele. De exemplu, HoReCa și construcții au înregistrat cele mai mari scăderi de personal.

„Companiile au fost forţate de criză să îşi eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a însemnat renunţarea la angajaţii consideraţi non-esenţiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia în perioadele dificile, pentru a reuşi să supravieţuiască. În acelaşi timp, unii angajaţi au renunţat la posturile lor din România şi au ales să plece din ţară, în state în care salariile sunt mai mari, iar joburile mai stabile”, a declarat Adrian Dragomir, consultant de business şi fondator termene.ro.

Punctual, HoReCa a pierdut peste 21% dintre angajați, pe când în construcții s-a putut observa o scădere de 21,6%. Cele mai mici fluctuații s-au văzut în agricultură (-4,55%) și în comerț (-7,22%). În Timiș a scăzut cel mai mult numărul de angajați, pe când cele mai mici contracții s-au văzut în Prahova, Argeș și Sibiu.

Încercând să găsească niște explicații pentru acest dezastru din piața muncii, specialiștii termene.ro au publicat câteva posibilități:

  1.  eficientizarea activităţii societăţilor, cauzată de restricţiile aferente pandemiei COVID-19 (un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puţin în situaţiile financiare ale anului 2020 şi mai clar în cele ale anului 2021);
  2. lipsa de personal calificat – mediul concurenţial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajaţii calificaţi să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal;
  3. salariile net superioare oferite pe domenii similare în ţările din vestul Europei.